Συνεργασίες με εργαστήρια/κέντρα σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

(α) Κέντρο Αριστείας «Πολυγλωσσία και γλωσσική Πολιτική»  ΕΚΠΑ

http://elp.enl.uoa.gr

(β) Εργαστήριο Εργαστηρίου Γλωσσολογίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

(γ) Κέντρο Γλωσσών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πρωτόκολλα συνεργασίας 

Σε συνεργασία με: 

(α) Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου 

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2016 μέχρι σήμερα.  Υλοποιεί δράσεις με στόχο την πολύπλευρη στήριξη και γλωσσική εκπαίδευση των προσφύγων που διαμένουν στη Ρόδο. Οι δράσεις αυτές εστιάζουν (α) στη γλωσσική εκπαίδευση και στήριξη των παιδιών προσφύγων, (β) στη γλωσσική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες και (γ) στη μαθησιακή στήριξη παιδιών προσφύγων που φοιτούν στα σχολεία του νησιού.

 

Οι δράσεις  που υλοποιούνται από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ υποστηρίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου μέσω της υπογραφής σχετικού Πρωτόκολλου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το πρωτόκολλο με την Ύπατη Αρμοστεία και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών υπογράφηκε το 2018 και είχε ισχύ για ένα έτος. Το 2019 είχε υπογραφεί νέο πρωτόκολλο με την Ύπατη Αρμοστεία και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

 

21-03-2018 – Παραλαβή βιβλίων και υλικών στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας

29-05-2018 – Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

19-02-2019 – Πρωτόκολλο συνεργασίας συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

 

(β) Πανεπιστημίου Charles Darwin

Το πρώτο Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφηκε το 2008, από τον τότε Αντιπρύτανη κ. Γκιάλα  (με χρονική διάρκεια 5 χρόνια) μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Charles Darwin.  Το  2019-2020 υπογράφηκε νέο πρωτόκολλο (με χρονική διάρκεια 5 έτη), μεταξύ του Πανεπιστμίου Charles Darwin, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το  Πανεπιστήμιο  Αιγαίου.

Συμμετοχή προπτυχιακών φοιτητών/τριών, αποφοίτων του τμήματος και διδασκόντων στο πρόγραμμα Greek in-country language program από το 2006 έως το 2019.  Το πρόγραμμα συνδυάζει τη διδασκαλία της γλώσσας με εστιαζμένες έρευνες που σχετίζονται με την ιστορία, λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Language Studies at CDU

Student group in Greece

Το 2014 η Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο College of Indigenous Futures, Arts and Society του Πανεπιστημίου Charles Darwin. Συνέντευξη στο περιοδικό Origins. 

Επίσης, απόφοιτοι του ΠΤΔΕ πραγαμτοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές  στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, εργάζονται ως βοηθητικό διδακτικό προσωπικό στα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και δημιουργούν e-courses σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Φραζή.

Πραγματοποιήθηκαν δύο συνέδρια Perspectives on the Hellenic Diaspora 2017, 2019 και εκδόθηκαν πρακτικά.

 

 


Θεσμικές συνεργασίες

Εκπαίδευση παιδιών Ρομά, σε συνεργασία με:

Δήμο Ρόδου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου, Παράρτημα Ρομά

Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στόχος της συνεργασίας είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη της οικογένειας, ιδιαίτερα των νεαρών γυναικών / μητέρων.  Από το 2010 μέχρι σήμερα η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι επιστημονική ευθύνη στις περιοχές Νοτίου και Βορείου Αιγαίου στο έργο “Εκπαίδευση παιδιών Ρομά” του ΚΕΔΑ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνεργάζεται με το Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ρόδου, τη  Διεύθυνση Α΄ βάθμιας, Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, εκπροσώπους της κοινότητας και άλλους φορείς.Οι φοιτητές/τριες εμπλέκονται σε δραστηριότητες υποστήριξης του σχολικού γραμματισμού παιδιών Ρομά τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητηα.

 


Τα μέλη του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΠΤΔΕ έχουν αναπτύξει προσωπικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και ερευνητικά κέντρα. Ενδεικτικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια Εξωτερικού:

University of Toronto

Συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή Jim Cummins από το 1997 μέχρι σήμερα.  Πραγματοποίησε διαλέξεις στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2007 και 2015) και συνεργάστηκε ερευνητικά με διδάσκοντες στο τμήμα.   Το 2017  πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Jim Cummins σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΠΤΔΕ.

Συμμετοχή προπτυχιακών φοιτητών/τριων στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την ιστοσελίδα (PORTAL)  Greek Language in Canada.

Από 28 έως 31 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο: “Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας Ετερότητας και Εκπαίδευσης/Rethinking Language, Diversity and Education”. Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, του  Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Στη συνέχεια, εκδόθηκαν τρεις συλλογικοί τόμοι.

Στις 28-03-2018  η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αιγαίου πραγματοποίησε διάλεξη στο Ontario Institute for Studies in Education (OISE) / University of Toronto με θέμα: Education of Roma Students in Greece – Learning from our Students.  Στη συνέχεια, στις 26-03-2018 πραγματοποίησε διάλεξη στο Munk School of Global Affairs / Annual Hellenic Foundation Lecture/ University of Toronto με θέμα: Language Diversity in Greek Education and Society.

Πανεπιστήμιο Yale

Στις 23-01-2018 η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αιγαίου πραγματοποίησε διάλεξη στο  MacMillan Center /Hellenic Studies Program με θέμα:

Multilingualism and Education in Greece. Στις 04-12-2020 η Μαρία Καλιαμπού, Senior lecturer στο Yale πραγματοποίησε διάλεξη στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανάλυση και διδασκαλία πρώτης & δεύτερης/ξένης γλώσσας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα τη χρήση παραμυθιών στη διδασκαλία ελληνικών.

Harvard University

Στις 20-02-2018 η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αιγαίου πραγματοποίησε διάλεξη στο Mahindra Humanities Center Harvard / Modern GreekLiterature and Culture με θέμα: Education in Transit – Refugee Children and Adults in Greece Learning.

City University New York (CUNY)

2018 (εαρινό εξάμηνο)

Το 2008 η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αιγαίου ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο City University New York (CUNY) / Graduate Center,Νέα Υόρκη / ΗΠΑ.  Στις 13-03-2018   πραγματοποίησε διάλεξη  με θέμα: Education of Roma Communities.

European Center for Modern Languages

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα: «Στηρίζοντας Πολυγλωσσικές Τάξεις» – «Supporting Multilingual Classrooms». Επιστημονικά υπεύθυνη για την πρωτοβουλία ήταν η Καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη.


Επισκέψεις σχολείων Α/βάθμιας εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας

11187888_1137406249618386_1294478582_o

1 Απριλίου 2014

Άρθρο του εκπαιδευτικού Πάνου Δρακόπουλου σε τοπικό εφημερίδα

Τα Ουρανοποιηματάκια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

5 Μαίου 2015


Συνεργασία με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  Δήμο Ρόδου
Η έκδοση του βιβλίου “Μια Μικρή Αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης Μετανάστης στις Η.Π.Α. το 1920”  στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια,  στις 22 Ιουλίου παρουσιάστηκε
 σε εκδήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των Αποδήμων Ροδιτών από μέλη του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας, την Καθηγήτρια Ελένη Σκούρτου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Παπαντωνάκη.  Ακουλούθησε θεατρικό δρώμενο.
Image may contain: 4 people, people sitting and indoor