Διεύθυνση Εργαστηρίου
†Κωστής Μηνάς, Ομότιμος Καθηγητής, Ιδρυτής Εργαστηρίου, Διευθυντής 2000 – 2007
Ελένη Σκούρτου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Διευθύντρια 2007 – 2020
Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Καθηγήτρια, Διευθύντρια 2020 – σήμερα
Μέλη Εργαστηρίου
Μέλη Δ.Ε.Π.
†Κωστής Μηνάς, Ομότιμος Καθηγητής
Ο Κωνσταντίνος Μηνάς γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1937. Δίδαξε εννέα χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, δεκαέξι χρόνια και πλέον ως λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1989 υπηρέτησε ως καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας και της διδακτικής της στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέλαβε διάφορα διοικητικά αξιώματα: διευθυντής τομέα, πρόεδρος τμήματος, κοσμήτορας, συγκλητικός. Έγραψε έξι βιβλία ερευνητικά, τρία πανεπιστημιακά βοηθήματα και πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα. Ένα βιβλίο του βραβεύτηκε και εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, πρόεδρος της “Εταιρείας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας”, της “Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου” και του “Κέντρου Καρπαθιακών Μελετών Ρόδου”.
Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια
Η Ελένη Σκούρτου είναι Καθηγήτρια Γλωσσικής & Πολιτισμικής Πολυμορφίας στο Σχολείο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει και ερευνά στις γνωστικές περιοχές: διγλωσσία, προφορικότητα και γραπτός λόγος, γραμματισμός & πολυγραμματισμοί, δημιουργία νοήματος σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα, εργαλεία, κείμενο. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την εκπαίδευση δίγλωσσων μαθητών στο ελληνικό σχολείο, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε σε ζητήματα νοηματοδότησης, γραμματισμού παιδιών και σχολικής εκπαίδευσης παιδιών Ρομά. Αυτόνομα ή σε συνεργασία, η Ελένη Σκούρτου έχει δημοσιεύσει επιστημονικά κείμενα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συντάξει εμπειρογνωμοσύνες για το Υπουργείο Παιδείας και για το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής / ΙΜΕΠΟ). Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο της «Η Διγλωσσία στο Σχολείο».
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Εισαγωγή στο Γραμματισμό, ΥΔ0009, Υποχρεωτικό, 3ο εξάμηνο
Γλωσσική Πολυμορφία και Μάθηση, ΕΔ0036, Επιλεγόμενο, Χειμερινό Τομέας Δ
Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής: Η Δύναμη του Αναγνώστη, ΕΔ0027, Επιλεγόμενο, Εαρινό Τομέας Δ
Γλωσσική Πολυμορφία στη Ρόδο (Έρευνα), ΡΔ0020, Επιλεγόμενο, Εαρινό Τομέας Δ
Τηλ.: 2241099223
Ηλ. διεύθυνση: skourtoue@gmail.com
Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Καθηγήτρια
Η Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη είναι καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο τη “Διγλωσσία και Μάθηση σε Ηλεκτρονικά Περιβάλλοντα” και διευθύντρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ανάλυση και Διδασκαλία Πρώτης και Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας” του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Από το Νοέμβρη του 2020 είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό) της έργο επικεντρώνεται σε ζητήματα που συνδέονται με τη διγλωσσία, τη διδασκαλία και εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας, και το γλωσσικό και παιδαγωγικό σχεδιασμό σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικής μάθησης. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται δέκα επιμέλειες τόμων, μία μονογραφία και ενενήντα επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Διγλωσσία, ΕΔ0034, Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό, Ε΄ Εξάμηνο
Διδασκαλία γλώσσας και νέες τεχνολογίες, ΥΔ0008, Υποχρεωτικό, Δ΄ Εξάμηνο
Διδασκαλία δεύτερης γλώσσας, ΕΔ0033, Επιλεγόμενο, Η’ Εξάμηνο
Ηλεκτρονικά μαθησιακά περιβάλλοντα και γλώσσα, ΡΔ0017, Επιλεγόμενο, Η΄ Εξάμηνο
Τηλ.: 2241099233
Ηλ. διεύθυνση: kazoullis@rhodes.aegean.gr
!Βιογραφικό Καζούλλη 25_04_2024
Γιώργος Παπαντωνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Ο Γεώργιος Παπαντωνάκης υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο έως το 2013. Στην καθηγητική και ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία δίδαξε κυρίως Λογοτεχνία και Παιδική Λογοτεχνία στο Διδασκαλείο, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, έλαβε μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια, πανελλήνια και διεθνή, και υπήρξε ενεργό μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών οργανισμών και εταιρειών. Το 2020 η ακαδημαϊκή/επιστημονική κοινότητα θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο συνάδελφο, πανεπιστημιακό δάσκαλο και διαπρεπή φιλόλογο, τού αφιέρωσε τόμο, με τον προσφυή τίτλο Ερανίσματα φιλίας.
Λουίζα Χριστοδουλίδου, Καθηγήτρια
Η Λουίζα Χριστοδουλίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό, όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV): Maîtrise, D.E.A. και Doctorat. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ευρύτερη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου, στη Γυναικεία Διανόηση και Γραφή του Έξω Ελληνισμού, στο μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο, στον μεταποικιακό λόγο, στις αναπαραστάσεις των αρχαιοελληνικών μύθων στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, με εισήγηση, και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, Πρακτικά συνεδρίων, ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων (με τον Γιώργο Κατσαδώρο) τον τόμο Ερανίσματα φιλίας. Τιμή στον Γεώργιο Δ. Παπαντωνάκη (Αθήνα, Γρηγόρης, 2020) που περιλαμβάνει μελέτες για τη Νεοελληνική και Παιδική Λογοτεχνία. Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επιφανίου (Λευκωσία/Αθήνα) το βιβλίο της: Όψεις του αρχαιοελληνικού μύθου στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη το οποίο έλαβε το κρατικό βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας) Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου για εκδόσεις του έτους 2019. Έχει επίσης συνθέσει το λογοτεχνικό πορτρέτο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, για το σύνολο του έργου της, το οποίο εκδόθηκε, στην αγγλική γλώσσα, από το PEN Κύπρου (Λευκωσία, 2019). Ετοιμάζει μία ανθολογία ποιημάτων κυπρίων δημιουργών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου και διδάσκει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο εδρεύει στη Ρόδο.
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Νεοελληνική Λογοτεχνία- Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου 19ος – 20ος αιώνας, ΥΔ0007 ,Υποχρεωτικό, 2ο Εξάμηνο
Νεοελληνική Λογοτεχνία 19-20 αιώνας: Ποίηση και Πεζογραφία, ΕΔ0042, Επιλεγόμενο, Χειμερινό Τομέας Δ
Γυναικεία διανόηση και γραφή στον Έξω Ελληνισμό (Έρευνα), ΡΔ0022, Επιλεγόμενο Εαρινό Τομέας Δ
Διδακτική της Λογοτεχνίας, ΕΔ0045, Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό, 5ο Εξάμηνο
Τηλ.: 2241099237
Ηλ. διεύθυνση: louizachrist28@gmail.com ή xristod@rhodes.aegean.gr
Γιώργος Κατσαδώρος, Καθηγητής
O Γιώργος Κατσαδώρος είναι αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ιδιαίτερα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα, εκτός από γενικότερα λαογραφικά ζητήματα, στρέφονται κυρίως γύρω από τη διάχυση του λαϊκού πολιτισμού, ιδίως της λαϊκής λογοτεχνίας, στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και την αξιοποίηση της διδασκαλίας του στην εκπαίδευση. Έχει επίσης συμμετάσχει με ανακοινώσεις ή ως κριτής σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Λαογραφία – Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού, ΥΔ0004, Υποχρεωτικό, 4ο Εξάμηνο
H διάχυση του Αισώπειου Μύθου στην Ευρώπη, ΕΔ0023, Επιλεγόμενο, Χειμερινό Τομέας Δ
Λαϊκή λογοτεχνία: Σύγχρονες Όψεις, ΕΔ0025, Επιλεγόμενο, Χειμερινό Τομέας Δ
Συγκέντρωση και Επεξεργασία Λαογραφικού Υλικού (Έρευνα), ΡΔ0003, Επιλεγόμενο, Εαρινό Τομέας Δ
Τηλ.: 2241099231, 6976524335
Ηλ. διεύθυνση: katsadoros@rhodes.aegean.gr
Μαριάνθη Οικονομάκου, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια
Η Οικονομάκου Μαριάνθη είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γενική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο René Descartes-Paris V. Η μεταδιδακτορική της έρευνα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2019) είχε θέμα την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη σκοπιά της αρχικής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Διδάσκει Γενική Γλωσσολογία και Διδακτική της Γλώσσας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει την επιστημονική ευθύνη των πρακτικών ασκήσεων της γλώσσας. Ανάλογο διδακτικό έργο έχει αναλάβει και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2016 συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις της ΣΑΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη γλωσσική στήριξη των προσφύγων. Οι δημοσιεύσεις της εμπίπτουν στα παρακάτω πεδία: γενική γλωσσολογία, γλωσσική διδασκαλία με έμφαση στον διδακτικό σχεδιασμό, γραμματισμοί και εκπαίδευση, κριτικός γραμματισμός, γλωσσικά προγράμματα σπουδών και αρχική εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Γλωσσολογία και Ελληνική Γλώσσα, YΔ0001, Υποχρεωτικό, 1o ΕΞΑΜΗΝΟ
Σύγχρονες τάσεις στη διδασκαλία της γλώσσας, ΕΔ0056, Επιλεγόμενο, Εαρινό Τομέας Δ
Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας: Περιγραφή, ανάλυση, διδασκαλία, ΕΔ0047, Επιλεγόμενο Χειμερινό Τομέας Δ
Εφαρμοσμένη Διδακτική της Γλώσσας ΠΡΑΚ – Β 1, Πρακτική Άσκηση, Χειμερινό εξάμηνο
Εφαρμοσμένη Διδακτική της Γλώσσας ΠΡΑΚ – Γ 1, Πρακτική Άσκηση, Εαρινό εξάμηνο
Τηλ.: 2241099241
Ηλ. διεύθυνση: oikonomakou@aegean.gr
Μέλη Ε.ΔΙ.Π.
Δημήτρης Κόκκινος
Ο Δημήτρης Κόκκινος είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 1995 αποφοίτησε με άριστα από το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Marc Bloch (Strasbourg-II) όπου, το 1997, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.A.) και εν συνεχεία, το 2002, του διδακτορικού τίτλου (Doctorat) με την ανώτερη διάκριση και τον έπαινο της εξεταστικής επιτροπής. Κατά το διάστημα 2003-2017 εργάσθηκε ως δάσκαλος σε διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Από τον Νοέμβριο του 2017 υπηρετεί ως Μέλος του Εργαστηριακού & Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. και συμμετέχει στην οργάνωση των πρακτικών Β’ Φάσης Γλώσσας καθώς και στον συντονισμό των προγραμμάτων-δράσεων του πανεπιστημίου για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά καθώς και των παιδιών προσφύγων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία, την κριτική και την διδακτική της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας στο χώρο της εκπαίδευσης και στο αντικείμενο της Δημιουργικής γραφής.
Διδασκόμενα Μαθήματα:
Παιδικό βιβλίο: Θεωρία, Ιστορία και Διδακτικές προεκτάσεις, ΕΔ0046, Επιλεγόμενο Χειμερινό Τομέας Δ
Τηλ.: 2241099242
Ηλ. διεύθυνση:dkokkinos@aegean.gr_
Μέλη Ε.Ε.Π.
†Αναστασία Πολεμικού
Η Aναστασία Πολεμικού υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο ως Μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας έως και το 2019, οπότε και αφυπηρέτησε. Απεβίωσε στη Ρόδο στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Μέλη Ε.Τ.Ε.Π.
Καλλιόπη Μηνά-Τσαμπανάκη
Η Καλλιόπη Μηνά-Τσαμπανάκη υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο ως Μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας έως και το 2019, οπότε και αφυπηρέτησε.